Warsztaty Kulinarne

Warsztaty Kulinarne
Tradycje kulinarne inspiracją współczesnej kuchni w praktyce

Aby zaktywizować mieszkańców gmin powiatu zamojskiego w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Zamojszczyzny Lokalna Grupa Działania „Nasze Roztocze" wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Zamościu przygotowały projekt pod nazwą „Tradycje kulinarne inspiracją współczesnej kuchni". Przedsięwzięcie obejmowało warsztaty kulinarne przeprowadzone dla mieszkańców na terenie czterech gmin: Adamów, Krasnobród, Zamość i Zwierzyniec.
Tego typu warsztaty odbyły się dnia 18.05.2015r. w Krasnobrodzkim Domu Kultury. Wzięło w nich udział 16 pań z kilku miejscowości należących do gminy Krasnobród, m.in.: Majdanu Małego, Krasnobrodu i Wólki Husińskiej. Jako mieszkanka Krasnobrodu, także miałam przyjemność uczestniczyć w tych warsztatach i nie żałuję, gdyż pożytecznie spędziłam wolny czas.
Warsztaty obejmowały część teoretyczną (omówienie tematu warsztatów, poznanie nazw i przepisów dań oraz podział na trzy grupy, których zadaniem było sporządzenie poszczególnych dań). Następnie miała miejsce część praktyczna, podczas której przygotowano: zupę cebulową (tzw. kacówkę, uwielbianą przez Francuzów) na białym winie z grzankami (z bagietki) zapiekanymi z serem żółtym, polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem, łososia zapiekanego w cieście francuskim ze szpinakiem oraz ciasteczka „kokosanki" i szyszki z krówek mlecznych z ryżu preparowanego. Spotkanie prowadził profesjonalny szef i mistrza kuchni p. Adam Kot, który czuwał nad poprawnym przygotowaniem potraw. On też dzielił się wiedzą i umiejętnościami z uczestnikami warsztatów. Zdradził też kilka cennych sekretów kulinarnych, np. że lepiej do smażenia używać masło klarowane, jak nakrywać stół do uroczystego obiadu, wykorzystując przy tym kwiaty i stylowe świeczniki, jak składać serwetki w różnych kolorach i dekorować nimi stół, aby wyglądał ekskluzywnie, jak układać dania na talerzu i dekorować potrawy dodatkami z sałaty lodowej, roszponki, bazylii, mięty, tymianku czy truskawkami i octem balsamicznym, aby cieszyć oko i podkreślić apetyczny wygląd. Panie poznały także dwa ciekawe sposoby podawania ziemniaków do mięsa w formie różyczek lub plasterków zapiekanych oprószonych papryką czerwoną.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw z udziałem zaproszonych gości: Kazimierza Misztala - burmistrza Krasnobrodu, Janusza Osia - doradcy burmistrza Krasnobrodu, Kazimierza Gęśli - sekretarza Urzędu Miasta Krasnobród i Marioli Czapli - dyrektora Krasnobrodzkiego Domu Kultury. Wszystkim bardzo smakowały efektownie podane potrawy.
Uczestniczki warsztatów otrzymały publikację „Tradycje kulinarne Zamojszczyzny i Roztocza" współfinansowaną ze środków UE, zawierającą przepisy kulinarne wypróbowane na poprzednich warsztatach kulinarnych. (...)
W opinii pań biorących udział w warsztatach kulinarnych, tego typu spotkania są budujące i pożyteczne, ponieważ pozwalają oderwać się od szarej i pędzącej rzeczywistości, a jednocześnie rozwinąć horyzonty kulinarne gospodyń domowych.
Następnym elementem projektu współfinansowanego przez Starostwo Powiatowe w Zamościu będzie opracowanie przewodnika kulinarnego zawierającego przepisy potraw przygotowywanych podczas wszystkich warsztatów. Należałoby w przyszłości kontynuować tego typu działania, by wrócić do przeszłości i otworzyć się na przyszłość kulinarną.
Alina Słota

Galeria zdjęć


Goganet